MEDICINSK YOGA

Jag heter Kirsten Wahlström. Jag är för en holistisk syn av människan - att se till individen som helhet. Ofta utgår vi från det som är problematiskt såsom psykisk ohälsa, övervikt eller ovanor som rökning. Många gånger kan det vara enklare att börja i en annan ände och odla goda vanor och ta hand om sig själv. Ett meningsfullt liv bidrar ofta till ett bättre mående och ett annat sätt att förhålla sig till svårigheter. Det är lättare skapa en förändring när du har en tillvaro med självomhändertagande som en självklar del.

Som mamma till två tonåringar och ett yrke som psykolog inom ett område där jag möter människor som är särskilt utsatta, är jag högst medveten om vikten av självomhändertagande för att hålla. Det är lätt att glömma sig själv i den hektiska tillvaron, det händer även mig. Rutiner och vanor blir därför viktiga. Yoga och meditation är något jag återkommer till för att få energi, kraft och mening.

Kort om mig

Utbildningar:

Psykologprogrammet

Pågående specialistutbildning inom neuropsykologi (handledning, utredning och behandling.

Mindfulness-Based Cognitive Therapy for depression (MBCT)

Instruktörsutbildning i medicinsk yoga via MediYoga

Erfarenhet:

Utredning och behandling som psykolog

·Handledningsuppdrag inom hälso- och sjukvård

·Föreläsningar och seminarier kring neuropsykologi, främst ADHD och autism

Eget utövande av ashtanga vinyasa-yoga, power yoga, yinyoga samt medicinsk yoga

Yogaklasser enskilt och i grupp på svenska och engelska

Varför medicinsk yoga?

Vi lever i ett samhälle där det ofta är ett högt tempo och många intryck. Det gör att vi får ett aktivitetspåslag i kroppen, det sympatiska nervsystemet är igång. Problemet för många är att vårt lugn och ro system, det parasympatiska nervsystemet, inte får lika mycket utrymme. Det blir svårt att varva ner och kropp och sinne får för lite återhämtning. Många lider därför av stressrelaterade besvär såsom ångest, svårigheter att slappna av, smärta i kropp och sömnproblem. Tidigare var övertygelsen att det inte gick att påverka det autonoma nervsystemet. Idag vet vi att andningen är ett effektivt sätt att påverka hela mekanismen. I den medicinska yogan lär du dig att djupandas och du får andra tekniker för att aktivera det parasympatiska nervsystemet, vilket bidrar till läkning och lugn i kropp och sinne.

Under mina pass arbetar vi med andning, positioner, vila och meditationer med tillägg för tekniker för att hjälpa koncentrationen. Det finns också tid för fördjupad kunskap avsatt, där du kan ställa frågor om positioner och få reda varför olika övningar är verksamma. Till mig är du välkommen precis som du är, utifrån dina unika förutsättningar. Passen kan anpassas och är därför lämplig för en bred målgrupp. Jag har mött personer med fysiska och psykiska begränsningar till personer som tränat på elitnivå och behövt en metod för att snabbare läka och återhämta sig.

Att yoga i grupp tillför något helt annat än att enbart yoga själv. ”The shit happens in the group”, som en yogalärare sade. Vi påverkar varandra även på nivåer som inte är synbara. När vi utövar yoga tillsammans synkroniseras till exempel vår hjärtrytm. Det finns mycket spännande att säga om det.

Varmt välkomna att prova! Vem vet var den här resan leder!

Kort om medicinsk yoga

En helhetsträning för att skapa fysisk, mental och emotionell balans

Reglerar nervsystemet och skapar kroppsmedvetenhet

En terapeutisk yoga som används inom svensk sjukvård

Är vetenskapligt utvärderad

Används bl.a. vid stress, utmattning, sömnproblem, ADHD samt fysiska sjukdomar och problem

Lämplig för dig som söker en metod för återhämtning och ett balanserat liv


Terminstart:  24/10   kl. 17.30-19.00 (torsdagar)

24/10, 31/10, 7/11, 14/11, 28/11, 5/12, 12/12, 19/12

Terminsavgift 1295:-, drop in 200:- i mån av plats. 


Global yoga

Jag heter Linda Karlsson och jag är utbildad till yogalärare via Global Yoga. Jag började praktisera yoga 2013 och utbildade mig till yogalärare hos Global Yoga våren 2019. För mig är yoga lika mycket ett verktyg för att hitta mig själv som att få en högre rörlighet och ökad puls. Jag vill att yoga ska kännas på både in- och utsida, mina klasser innehåller därför en blandning av fysiska övningar och avslappning, detta tillsammans med mentala intentioner och härlig musik. 

Global Yoga är anpassad till 2000-talets människa, där fysiska utmaningar varvas med mentala intentioner. Tekniker från både öst och väst blandas i yogaklasserna med precision och flöde.

Yoga handlar inte om att vara vig eller att kunna göra avancerade fysiska positioner, yoga är så mycket mer än så - de fysiska positionerna är bara en del, och de behöver faktiskt inte vara så avancerade alls.

Yoga består av olika system som tränar både kropp och sinne. Yoga innehåller många delar, bland annat pranayama (andningsövningar), asanas (fysiska positioner) samt olika meditationstekniker och avslappningsövningar.

Syftet med yoga är att lugna sinnet och istället skapa en inre ro, minska stress och släppa spänningar i kroppen. Yogan hjälper oss att skapa medvetenhet och att bli mer närvarande i nuet.  

Terminsstart: 16/10 aug  kl 19.00-20.15 (onsdagar)

16/10, 23/10, 30/10, 6/11, 13/11, 20/11, 27/11, 4/12

995 kr, Drop in 150 kr i mån av plats. 

 
 
 
 

För anmälan, frågor eller drop-in bokning fyll i formuläret nedan